ZANDHOVEN – 

De Odd Fellows Grootloge van Nederland en België richt een Odd Fellows Club op in het Massenhof in Zandhoven. Deze gemengde Brabo Odd Fellows Club heeft een tempel en zal in de toekomst evolueren naar een loge. Klinkt mysterieus. “Maar het enige geheim is dat wij geen geheimen hebben.”

Vera Van den Braek (57) en Marc Goormans (67) wonen in een boerderij naast de E313 op de grens Massenhoven-Viersel die vroeger bekend stond als dancing Massenhof. Marc was in het verleden al lid van vier loges, zoals de Orde van Malta. Maar bij de Odd Fellows voelt hij zich het best. “Er is al een kleine afdeling in Antwerpen, maar nu gaat de Grootloge van Nederland en België nog een Odd Fellows Club oprichten in onze hoeve”, legt Marc, die voorzitter wordt, uit. “Onze afdeling krijgt de naam Brabo. De stichting vindt op 10 december plaats. Vanaf januari komen we tweewekelijks op maandagavond samen. De bijeenkomst start om 20u en duurt normaal een uur in de tempel, die op de zolder van onze schuur werd ingericht. Nadien houden we een verdiepend gesprek in de bar beneden. Onze drie schakels zijn vriendschap, liefde en waarheid. Er is een maatschappelijk doel, maar het verschil met een gewone serviceclub is dat er ook een grote hunker is om een beter mens en een beter medemens te worden aan de hand van bouwstenen die ieder om beurt tijdens elke zitting aanreikt.”

Tejo Briers uit Noorderwijk is de secretaris. “We starten als gemengde club en willen later doorgroeien tot een gemengde loge. Dat klinkt mysterieus, maar het enig geheim is dat wij geen geheimen hebben. Wij zijn geen vrijmetselaars, ook mensen die gelovig zijn mogen lid worden. Je moet wel een hogere macht respecteren. Als we een loge worden, spreek je over broeders en zusters en komt er een inwijdingsritueel bij de toetreding. Loges staan bol van rituelen en symboliek, maar het gaat vooral om persoonlijke groei en het samenwerken aan een betere wereld. Wij zijn ook maar gewone mensen.”

Op dit moment zijn er drie gemengde Odd Fellow Clubs in Nederland en België en negentig loges. De Independent Order of Odd Fellows is een wereldwijde organisatie met miljoenen leden die ontstond in 1717 in een Britse pub. “Het lidgeld bedraagt 20 euro per maand”, vertelt Vera Van den Braek. De tempel in het Massenhof ziet er indrukwekkend uit, met een alziend oog boven het altaar en een spreekgestoelte waarop een dikke eeuwenoude Bijbel rust en een kaars die tijdens de zitting wordt gebrand. Er is ook een kandelaar met drie kaarsen, die staan voor vriendschap, liefde en waarheid. “Er speelt rustige muziek en er hangt een bijzondere sfeer tijdens de zitting”, legt Marc uit. “De rode kleur in onze tempel symboliseert het spirituele en de blauwe kleur staat voor het wereldse. Er staat een wereldbol, want voor ons is er maar één land: de wereld.”

Grootmeester Boogaert en leden van het algemeen bestuur zullen de stichting op 10 december leiden. Wie interesse heeft om lid te worden, contacteert Tejo Briers.

secretaris.brabogroep@gmail.com, 0496.10.59.70